Market Flash : de vooruitzichten voor Chinese aandelen in het jaar van de Tijger

Market Flash is uw maandelijkse afspraak met onze beleggingsexperts. Elke maand delen zij hun expertise over technische beleggingsthema's of over onze fondsen. Deze maand delen ze met ons de vooruitzichten voor Chinese aandelen voor 2022. 

Nu we in ons tak 23-aanbod een fonds hebben opgenomen dat belegt in Chinese aandelen, namelijk Allianz All China Fund, willen we u informeren over de op één na grootste wereldeconomie (na de Verenigde Staten). Feit is dat China een economische periode doormaakt die sterk contrasteert met de rest van de wereld.

In de Verenigde Staten is de inflatie opgelopen tot meer dan 7% en ook in Europa piekt ze tot boven de 5%, maar China kent een gematigde inflatie van minder dan 1%.

Terwijl de rentevoeten in de ontwikkelde landen aantrekken uit vrees voor forse en herhaalde renteverhogingen door de centrale banken, zowel de FED (Verenigde Staten), de ECB (Europa) als de BOE (Groot-Brittannië), versoepelt de PBOC (China) haar monetaire beleid en verlaagt ze zelfs haar beleidsrente.

De referentierente van de deposito’s bedraagt 1,5%, terwijl de RRR (Reserves Requirement Ratio), de kapitaalreserve die de banken moeten aanhouden als waarborg voor de verstrekte kredieten, in december nogmaals met 0,5% werd verlaagd tot 11,5%. 

Het groeipercentage van de economie dat in het vierde kwartaal van 2021 uitkwam op 4% heeft alles te maken met deze monetaire versoepeling. China, dat gewend is aan groeicijfers die dichter in de buurt komen van 7% (bijna het drievoudige van het groeicijfer van de ontwikkelde economieën), houdt voor de komende jaren rekening met een groei in de orde van 5%, wat “slechts” het dubbele is van de ontwikkelde economieën. De nadruk zal dus moeten liggen op een versterking van de binnenlandse koopkracht, met name door de ondersteuning van de toegang tot krediet.

President Xi Jinping zal alles doen wat in zijn vermogen ligt om herverkozen te worden tijdens het 20e partijcongres in oktober. En hoewel dit door zijn partijgenoten zal gebeuren (aangezien het geen democratisch land is), is het duidelijk dat een gunstige economische situatie en de afwezigheid van sociale onrust deze herverkiezing waarschijnlijker maken.

De manier waarop hij het dossier van de noodlijdende vastgoedontwikkelaar Evergrande zal aanpakken, wordt nu met argusogen gevolgd. De vastgoedsector is immers van cruciaal belang voor Chinese spaarders.

Vandaag beleggen in deze markt betekent inzetten op een geslaagde afhandeling van deze crisis en op een zekere politieke stabiliteit, maar hoe dan ook blijven de fundamentals van deze immense economie met 1,4 miljard consumenten gezond.

China is onontkoombaar in de wereldeconomie, maar toch ondervertegenwoordigd in de wereldwijde aandelenindices, zowel in verhouding tot het gewicht van zijn economie als in verhouding tot de waarde van zijn beurs.

Wij zijn er dus van overtuigd dat dit een uitstekende belegging is op middellange/lange termijn, terwijl de meeste ontwikkelde markten eind 2021 historische hoogtepunten bereikten die niet meer houdbaar lijken gelet op de evolutie van de rentevoeten.

Als we kijken naar de evolutie van het fonds dat door Allianz GI All China Equity wordt beheerd sinds de lancering in 2017 stellen we vast dat het uitstekend presteerde in vergelijking met de MSCI China All Shares Index.