80%-regel: aanpassing van de raming van het wettelijke pensioen voor zelfstandige bedrijfsleiders

Door de afschaffing van de harmonisatiecoëfficiënt op het wettelijke pensioen voor zelfstandigen, moeten wij de 80%-grens herberekenen. Die grens wordt toegepast in het kader van de aanvullende pensioenen voor zelfstandige bedrijfsleiders.

Ter herinnering, de methode van de 80%-regel bestaat erin 80% te nemen van de laatste normale brutobezoldiging min de raming van het wettelijke pensioen.

Het geraamde wettelijke pensioen voor een zelfstandige bedrijfsleider bedraagt 25% van de jaarlijkse brutobezoldiging. Voor een loontrekkende is dat 50% van de jaarlijkse brutobezoldiging.

Zoals eerder al aangegeven, heeft de belastingadministratie ( Circulaire 2022/C/33 van 31 maart 2022) beslist om de berekening van het geraamde wettelijke pensioen van de loontrekkende en de zelfstandige te harmoniseren. Daarvoor werd de weerslag van de harmonisatiecoëfficiënt in het pensioen voor de zelfstandigen afgeschaft. Het bedrag wordt voor beiden 50%. De nieuwe circulaire verduidelijkt ook dat de raming van het wettelijke pensioen berekend moet worden met inachtneming van een eventuele gemengde loopbaan (loontrekkende en zelfstandige).

De 80%-regel bepaalt het maximumbedrag van het extralegale pensioen dat de zelfstandige bedrijfsleiders kunnen opbouwen in het kader van hun Individuele Pensioentoezegging (IPT) of hun groepsverzekering via een jaarlijks fiscaal aftrekbare premie.

De mogelijke fiscale aftrekbaarheid is dus minder hoog. Door de verandering van 25% naar 50% kan de zelfstandige bedrijfsleider niet meer zo’n hoog aanvullend pensioenbedrag opbouwen als vroeger in dit type contract.

De nieuwe circulaire is van toepassing voor het aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) en zal dus een belangrijke impact kunnen hebben op de premies die al gestort werden in 2021 en 2022. 

Voor een loopbaan gepresteerd voor 2021, blijft de oude methode van 25% van toepassing. 

Voor een loopbaan gepresteerd vanaf 2021, is voorzien de circulaire toe te passen en 50% te gebruiken. 

Klanten voor wie de methode van 25% nog werd toegepast in 2021 en 2022, dreigen te hoge premies gestort te hebben.

Het is mogelijk dat premie-overschot te regulariseren op de premies in 2022 en/of 2023 door de boekhoudkundige regularisatierekening 49 te gebruiken in geval van overdracht op 2023 of uiterlijk 2024 indien er een niet opgenomen overschot blijft in 2023.
  • Voor de bestaande portefeuille 

De nieuwe methode zal pas in Prolink Life Plan (PLP) geïmplementeerd worden wanneer de circulaire op alle punten bevestigd zal zijn (sommige punten moeten nog uitgeklaard worden met de belastingadministratie). Voor uw portefeuille, en na invoering van de nieuwe gegevens die u bij uw klant inzamelde, zal deze nieuwe versie u in staat stellen de premie-overschotten te berekenen. Uw klant zal zo de regularisatie via de overlopende rekening 49 boekhoudkundig kunnen doorvoeren voor die premie-overschotten. 

  •  
  • Voor de nieuwe zaken of een wijziging van een zaak in portefeuille

Voor de nieuwe zaken stelt Allianz de invoering van een tijdelijk rekentool voor. 

Deze rekentool – net als de toekomstige nieuwe versie PLP – stelt de klant in staat om niet voor die 50% van de jaarlijkse brutobezoldiging te kiezen, maar voor het brutobedrag dat wordt weergegeven op de website Mypension.be. Dat bedrag blijkt inderdaad vaak dichter bij de realiteit te liggen. Als de klant voor deze laatste aanpak kiest, zal het resultaat dat 50% van de jaarlijkse brutobezoldiging in acht neemt, hem ook louter ter informatie meegedeeld worden. Zo kan de klant een keuze maken met kennis van zaken. Hij moet uitdrukkelijk zijn akkoord geven. 

Wij vestigen uw aandacht erop dat de belastingadministratie wel erkent dat het toegelaten blijft een meer realistische raming van het wettelijk pensioen te gebruiken dan het bedrag van 50%, maar de ramingen van het wettelijke pensioen op MyPension.be wel nog niet heeft goedgekeurd. Zij zou die dus kunnen verwerpen als zij oordeelt dat de bedragen niet representatief zijn voor het wettelijke pensioen.

Dit is de rekentool die Allianz u aanbiedt. Klik op de link en vind de rekentool terug in de downloads op je computer of wij raden u aan om het document aan uw favorieten in MyAllianz Broker toe te voegen (Document center > Categorie: Pension > Product: Overigen > Documentype: Overigen)

De handleiding legt uit hoe u de rekentool gebruikt en hoe u het bedrag van de raming van het wettelijke pensioen dat u via de rekentool verkreeg,  invoert in PLP op het scherm « 80%-regel ». 

Na afloop van deze procedure, moet u bij het onderschrijvingsformulier ook een door de klant ondertekende kopie voegen van het bestand met de berekening van het geraamde wettelijke pensioen.