De marktindicatoren van de markt 

Macro-economische indicatoren worden over het algemeen gekenmerkt als “leading” (1), “coincident” (2) of “lagging” (3). 

Deze Engelse terminologie verwijst naar het feit dat ze:

  1. een goede indicator zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de economie: "leading" zoals de inkoopmanagersindex (Purchasing Managers Indicators - PMI).
  2. een goede indicator zijn voor de huidige toestand van de economie: "coincident" zoals de indicator voor de industriële productie.
  3. een goede indicator zijn voor de ontwikkelingen uit het verleden: "lagging" zoals de werkloosheid die de goede ontwikkeling van de economie in de voorbije maanden weerspiegelt.

Dergelijke indicatoren zijn zeer talrijk maar voorspellen niet noodzakelijk heel goed de evolutie van de aandelenmarkten omdat er ook rekening moet worden gehouden met andere elementen zoals de waardering van de aandelenmarkten, de winstvooruitzichten van de bedrijven, belastingvoordelen, investeringsalternatieven, enz.

Veel beleggingsmaatschappijen zijn permanent op zoek naar de heilige graal om zo een fortuin te kunnen verdienen door marktontwikkelingen correct te voorspellen met een winnende combinatie van goed gewogen indicatoren. Het is duidelijk dat ze het model waarschijnlijk voor zichzelf zouden houden als het werkte...

We kunnen er zeker van zijn dat kunstmatige intelligentie, dankzij het vermogen om talloze gegevens te analyseren, voorlopig de motor is van dit onderzoek, waarvan we de resultaten pas te laat zullen weten. Inderdaad, zodra een model (technisch of meer fundamenteel) door een groot aantal belanghebbenden wordt gebruikt, raakt het achterhaald omdat iedereen tegelijkertijd in dezelfde richting handelt door hun gedrag aan het model aan te passen. Het is duidelijk dat zij die rijk werden op de aandelenmarkt dit hebben bereikt dankzij hun eigen recept dat niet op grote schaal kon werken.

Vandaag stellen we u een samengestelde indicator voor die werd ontwikkeld door Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML): de "Global Wave". Deze indicator bestaat sinds 2008 en wordt maandelijks gepubliceerd. Hij wordt al sinds het eind van de jaren 80 met dezelfde methodologie samengesteld en heeft dus een bijzonder lange historiek met interessante kantelpunten om te analyseren.

Ons beleggingsteam volgt deze indicator al meer dan 12 jaar maandelijks op. We waarderen in dit model de combinatie van puur macro-economische indicatoren met marktindicatoren. Omdat dit een eigen model van BofA-ML is, kennen we de gewichten van de verschillende indicatoren niet. Maar de correlatie met de financiële markten is interessant.

De "samengestelde" indicator die de Global Wave vormt, wordt gekenmerkt door zwarte punten die een komende positieve rebound aangeven en witte punten die een verwachte negatieve trend aangeven. Deze keerpunten worden pas vastgesteld na bevestiging van een ommekeer van 2 maanden ten opzichte van de vorige trend. De Global Wave die in augustus werd gepubliceerd op basis van de cijfers van juli, toont een herstel waarvan we de bevestiging volgende maand zouden kunnen krijgen en in dit geval zullen we een zwart bolletje zien, dus een verwacht positief herstel.

De componenten van het door BofA-ML gewogen Global Wave “recept” zijn:

We zien respectievelijk het ondernemers- en het consumentenvertrouwen, de aangewende productiecapaciteit, het werkloosheidsniveau, de producentenprijsindicator, de creditspreads en de herzieningsratio van de bedrijfswinstenprognoses.

Al deze indicatoren zijn relatief ten opzichte van het wereldniveau en het zijn hun omkeringen en niet hun absoluut niveau die belangrijk zijn om de Global Wave te doen bewegen. Het evenwichtsniveau van de Global Wave zelf is 50. In deze 7 componenten hebben we 5 macro-economische, met een mix van "leading" (vertrouwen van het bedrijfsleven en de consumenten), "coincident" (gebruik van productiecapaciteit en evolutie van producentenprijzen) en "lagging" (werkloosheidsniveau), en twee marktindicatoren, één met betrekking tot de rentevoeten (de evolutie van creditspreads) en de andere voor de aandelenmarkten (de winstherzieningen). Momenteel kan u zien dat de daling van de Global Wave, hoewel zeer fors, minder erg was tijdens de pandemie van 2020 dan tijdens de crisis van 2008-2009, wat lijkt te worden bevestigd door het snelle herstel van de financiële markten.

We hebben een aantal tests uitgevoerd op het voorspellende karakter van de Global Wave om zo te anticiperen op de markten, dit door tijdsvertragingen toe te passen op de indicaties. Helaas biedt het onvoldoende betrouwbaarheid op een stabiele manier om als een bepalende factor voor toekomstige marktontwikkelingen te worden beschouwd. Vandaag heeft het bekende TINA-concept (There Is No Alternative), dat verwijst naar het ontbreken van een rendabel alternatief voor risicovolle beleggingen met een vaste rente, het gedrag van de beleggers veranderd en wanneer de markt sterk daalt, gaat het herstel veel sneller dan in het verleden.

Dit artikel is geen commercieel document, het wil alleen meer inzicht bieden in de werking van de financiële markten en beleggingen. Dit artikel houdt dus geen enkel beleggingsadvies in.

Heb je vragen bij dit artikel? Stuur dan een mail naar [email protected] met de titel van dit artikel als onderwerp.