Dividend geschrapt?
 

De Centrale Bank van Europa (ECB) zet druk op alle banken om hun dividenden nog niet te betalen en uit te stellen tot oktober om zo genoeg kapitaal te hebben om uit te lenen aan de economie. 
Volgens een berekening van Bloomberg heeft de helft van de grootste geldverstrekkers van de euro al aangekondigd om hun dividend uit te stellen, te herzien of te annuleren. KBC en ING hebben direct gereageerd en gemeld dat ze de beslissing zullen uitstellen tot oktober. De ECB meldde ook dat, als alle banken in de eurozone dit zouden doen, de kapitaalbuffers met 30 miljard euro zouden versterken.
Niet alleen bij de banken wordt er gekeken naar het dividend. Veel bedrijven werken op verminderde capaciteit en zetten hun werknemers op technische werkloosheid. Maar deze bedrijven moeten nog steeds hun vaste kosten betalen. Om de liquiditeit te waarborgen gaan dan ook meer en meer bedrijven kijken naar hun dividend dat ze uitkeren aan de aandeelhouders. Meerdere bedrijven gaan het verlagen of schrappen. 
Frankrijk geeft alvast geen financiële steun aan bedrijven die dividend uitbetalen. Er zijn geruchten dat dit ook zo zal zijn in Duitsland. Beslissingen worden genomen per dossier maar de algemene regel zou zijn dat je geen dividend mag betalen. Mochten ze toch dividend uitkeren dan zouden ze de staatsteun moeten terugbetalen plus een boete. De Duitse minister van economie Peter Altmaier vindt dat bedrijven die financiële steun vragen ook geen bonussen mogen uitkeren aan hun managers. 
Het dividendrendement van de Europese aandelen, dat historisch ongeveer 4,3% bedraagt, zou dit jaar, na de recente daling van de beurzen, maar in de buurt van 2% uitkomen. Dit is geen goed nieuws voor beleggers die mikken op rendement. ING werd na de bekendmaking van het uitstellen van haar dividend sterk afgestraft met een daling van -20% tussen 26 en 31 maart, terwijl de markt redelijk stabiel was (-2%).
Dividend schrappen is zinvol in een dergelijke context en moet beschouwd worden als een bijdrage door de aandeelhouders in de financiële pijn gelinkt aan COVID-19. We hebben de laatste jaren meermaals gezegd dat het veel lagere rendement van risicovrije beleggingen in vergelijking met dat van risicohoudende beleggingen (aandelen) ooit zou moeten worden rechtgezet maar we hadden niet verwacht dat de dividendbetaling in het gedrang zou komen …
Hieronder tonen we de evolutie van het dividendrendement van Europese aandelen met een schatting voor de komende jaren versus de 10 jaarsrente in Belgische overheidsobligaties. Op de rechter as zie je het verschil tussen beide.

In deze zeer bijzondere tijden, die zowel jouw professionele activiteiten als de onze bemoeilijken, vinden we het nodig je te informeren over verschillende onderwerpen die je wellicht interesseren. Tevens willen we ook een bevoorrecht contact met je onderhouden.

Deze communicatie zal snel gebeuren, zonder altijd de tijd te hebben om elk detail te controleren. Het belangrijkste is om realtime te informeren, zonder al te veel vertraging van de beschikbare informatie.

We vragen dan ook je begrip als de informatie hier en daar wat nauwkeuriger of gedetailleerder had gekund.