Het financiële virus

Veel mensen stellen zich vragen over de manier van leven na de pandemie: wat zijn de gevolgen en wie zullen de winnende en verliezende sectoren op de financiële markten zijn.

Veel mensen stellen zich vragen over de manier van leven na de pandemie: wat zijn de gevolgen en wie zullen de winnende en verliezende sectoren op de financiële markten zijn.

Verrassend is dat de “growth” sectoren (technologie, luchtvaart, ….), waarvan men zou verwachten dat ze sterk benadeeld worden door de huidige crisis, een aanzienlijke ‘premie’ krijgen in vergelijking met de sectoren die waarde creëren (“value”). Waardecreërende sectoren zijn typisch de meer defensieve sectoren waarvan de veerkracht hoger is in tijden van crisis, denk maar aan openbare diensten (elektriciteit, telecommunicatie, …). Een andere defensieve sector die onvermijdelijk weerstand biedt in de context van een pandemie is die van gezondheid.

Na onze Market Flash van 27 maart over de sectoren willen we een update maken in een “normalere” marktomgeving met een sterk gedaalde volatiliteit. We menen dat terug winst maken de sleutel zal zijn om de komende maanden beter te presteren dan andere sectoren. Analisten, die ook in quarantaine zitten, zullen wellicht het laagste niveau en het herstelpunt per sector trachten te bepalen. In het huidige onzekere klimaat kunnen we de belangrijkste sectoren in drie categorieën indelen:

  • zij die bestand zijn tegen de huidige crisis (gezondheid, openbare diensten, niet-cyclische aandelen)
  • zij die sterk werden afgestraft maar wellicht zullen worden opgepikt omdat ze te hard zijn gedaald (industrie, financiën, energie, grondstoffen)
  • zij die in pre-corona tijden al duidelijk te duur waren in functie van de groeiverwachtingen (technologie, cyclische aandelen)

In vergelijking met het laagste niveau midden maart, stellen we vast dat de meest afgestrafte sectoren (reizen, olie) het grootste herstel kenden. Anderzijds presteerde technologie ook sterk, terwijl die sector ‘maar’ 31% gedaald was. De sectoren die het best standhielden, zoals telecommunicatie en openbare diensten, behoorden niet tot de winnaars. Investeerders blijven wantrouwig tegenover banken die in totaal daalden met 42% (sluiting van de beurzen op 22 april).

Om het herstelpunt van de markten te zoeken, is het interessant om het aantal keer dat het woord ‘coronavirus’ gebruikt wordt (pers, internet, onderzoek, kranten, ...) te laten bepalen door dataspecialisten en te vergelijken met de evolutie van de financiële markten.

Onderstaande grafiek toont:

  • op de rechter as, in een omgekeerde schaal, de verhouding van de publicaties over het coronavirus tegenover het totaal aantal publicaties,
  • op de linker as, de evolutie van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500.

Deze grafiek lijkt aan te tonen dat een daling van het aantal publicaties over het coronavirus gelijk verloopt met het herstel van de aandelenindex. 

In deze zeer bijzondere tijden, die zowel jouw professionele activiteiten als de onze bemoeilijken, vinden we het nodig je te informeren over verschillende onderwerpen die je wellicht interesseren. Tevens willen we ook een bevoorrecht contact met je onderhouden.

Deze communicatie zal snel gebeuren, zonder altijd de tijd te hebben om elk detail te controleren. Het belangrijkste is om realtime te informeren, zonder al te veel vertraging van de beschikbare informatie.

We vragen dan ook je begrip als de informatie hier en daar wat nauwkeuriger of gedetailleerder had gekund.