De winst: hoop en realiteit

De bedrijfsresultaten zijn de levensader van deze crisis, de brandstof die naast de rentetarieven achter de stijging van de aandelenkoersen zou moeten zitten. De eenvoudigste manier om een aandeel te waarderen is de winst te delen door de rente. Hoe hoger de winst en hoe lager de rente, hoe beter een markt presteert. 

In feite zal, zoals altijd in de markt, de winst ten opzichte van de verwachtingen van de analisten, en niet zozeer de winst zelf, de koersevolutie van de onderneming en de markten bepalen (hoe meer de resultaten boven de verwachtingen uitstijgen, hoe beter de markt georiënteerd is).

Hoe vaak hebben we niet een daling van een aandeel meegemaakt na de aankondiging van uitstekende resultaten. De reden is vaak tweeledig: de markt had geanticipeerd op deze aankondiging en de prijs was al gestegen en/of het uitstekende resultaat was niet of slechts iets hoger was dan verwacht, dus alles zat al in de koers.

Een van de indicatoren die we gebruiken om een globaal wereldbeeld te krijgen, een soort voorspeller van marktontwikkelingen, is de BofA Merrill Lynch Global Wave Index. Een van de onderdelen daarvan is de Global Earnings Revision Ratio die de consensus van analisten weerspiegelt. Zoals je ziet in de evolutie (in het zwart) ten opzichte van de Global Wave (in het blauw), is deze naar aanleiding van de huidige crisis (publicatie van mei) sterk naar beneden herzien.

Op basis van de gepubliceerde winstramingen en kwartaalcijfers van begin juni kan je hier zien dat de koers/winstverhouding, de klassieke marktwaardering, in Europa is gestegen van 26 naar 32 (linkerschaal), terwijl het winstrendement is gedaald van 18% naar bijna 11% (rechterschaal). Dit betekent een aanzienlijke stijging van de waarderingen waardoor er voor bedrijven weinig ruimte voor fouten overblijft, niet tegenstaande er al een aanzienlijke prijscorrectie was.

Het is duidelijk dat het gewicht van de verschillende sectoren binnen de indexen opnieuw een invloed zal hebben op de herzieningen van de omzet, de marge en de winst van de globale index.

Aangezien de technologiesector relatief ongevoelig is voor de huidige crisis, is dit gunstig voor de Verenigde Staten, waar deze sector vooral aanwezig is, en meer in het bijzonder voor de NASDAQ-index die naar verwachting in 2020 aanzienlijk zal stijgen terwijl de meeste markten in het rood staan. In Europa zijn de verrassingen enigszins positief voor de omzet terwijl de marges en de winst over het geheel genomen lager zijn dan verwacht, vooral in de cyclische en financiële sector.

De raming van de dalende winsten in Europa voor 2020 is aanzienlijk en bedraagt ongeveer -45%. Er is wel enig optimisme voor 2021 waarbij verwacht wordt dat de resultaten op het niveau van 2019 zouden liggen. Dit is, laten we eerlijk zijn, een zeer enthousiaste voorspelling van een snel herstel.

Zolang de rentevoeten erg laag blijven, kunnen we hopen dat we in de TINA (There Is No Alternative) modus blijven, waarbij de heropleving van de resultaten niet te lang op zich moet laten wachten.

Dit artikel is geen commercieel document, het wil alleen meer inzicht bieden in de werking van de financiële markten en beleggingen. Dit artikel houdt dus geen enkel beleggingsadvies in.

Heb je vragen bij dit artikel? Stuur dan een mail naar [email protected] met de titel van dit artikel als onderwerp.

In deze zeer bijzondere tijden, die zowel jouw professionele activiteiten als de onze bemoeilijken, vinden we het nodig je te informeren over verschillende onderwerpen die je wellicht interesseren. Tevens willen we ook een bevoorrecht contact met je onderhouden.

Deze communicatie zal snel gebeuren, zonder altijd de tijd te hebben om elk detail te controleren. Het belangrijkste is om realtime te informeren, zonder al te veel vertraging van de beschikbare informatie.

We vragen dan ook je begrip als de informatie hier en daar wat nauwkeuriger of gedetailleerder had gekund.