Fonds Allianz MainFirst Global Equities 

Het doel van deze maandelijkse Market Flash is om afwisselend over de markt te praten, zoals in juli het geval was met de publicatie over "winst: hoop en realiteit", en over een fonds uit ons beleggingsgamma.

Deze maand hebben we een analyse gemaakt van het fonds Allianz MainFirst Global Equities dat op 21/01/2019 aan werd toegevoegd aan onze beleggingsproducten Allianz Excellence en Allianz Excellence Plan.

De performance van Allianz MainFirst Global Equities is indrukwekkend en maakt een groot verschil in de huidige crisis. Op 31 juli was het fonds met 13,8% gestegen ten opzichte van het begin van het jaar.

Bij de analyse van het beheer van het fonds werden we aangetrokken door de benadering van de aandelenselectie, voornamelijk door de overwogen positie in technologie, een sector met een veelbelovende toekomst.

Het managementteam omschrijft haar selectieproces als volgt:

  • Fundamentele selectie van lange termijn beleggingsthema's
  • Thema’s met de focus op structurele groei
  • Geen regionale of sectorale beperkingen
  • Ondernemingsanalyse op basis van kwalitatieve en ESG-criteria (milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur)

Dit strategisch proces vertaalt zich in een portefeuille die geconcentreerd is op 30 à 40 groeibedrijven met een maximum van 5% per aandeel en een actief beheer voor het grootste deel van de portefeuille (>90%).

Het hoeft niet te verwonderen dat de meest vertegenwoordigde sectoren de technologische waarden zijn, die inspelen op de digitalisering van de consumptie (e-commerce), en de waarden die samenhangen met de evolutie in de klimaatverandering en aandacht hebben voor ESG-criteria. Klassiekere sectoren zoals oliebedrijven, financiële instellingen, nutsbedrijven, enz worden vermeden. Het is dankzij deze mix dat het fonds tijdens de huidige crisis de wereldwijde indexen ruimschoots heeft overtroffen.

Bovendien hebben we dit fonds geselecteerd omdat het een vooraf gedefinieerde indekking biedt. Dit wil zeggen dat de momenten waarop risico’s ingedekt worden niet subjectief bepaald worden, maar het proces gekoppeld is aan 4 vooraf bepaalde signaalindicatoren voor de 3 regio’s Europa, Verenigde Staten en Azië. Deze indicatoren kunnen gemakkelijk op de markten gemeten worden en zijn volledig transparant. Eén van die indicatoren is bijvoorbeeld het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen dat over het algemeen een goede risico-indicator is voor de markt. Wanneer de markt een negatief signaal vertoont (de index doorkruist het voortschrijdend gemiddelde naar beneden), zal er een automatische indekking plaatsvinden voor die bepaalde regio. Een positief signaal (een kruising van de index met het voortschrijdend gemiddelde naar boven) wijst op een potentiële duurzame opleving van de markt en zal bijgevolg een teken zijn om niet meer in te dekken.

Als voorbeeld tonen we de verschillende periodes waarin een min of meer belangrijke indekking op dit fonds zou zijn toegepast (reële waarneming sinds 3/2013 - backtesting voordien):

Zoals je op bovenstaande grafiek kan zien, zou sinds 2007 5 keer gebruik gemaakt zijn van indekking voor 1 Europese indicator. De jaren 2008 en 2020 zijn de periodes die het meest "geholpen" zouden zijn geweest door deze strategie. Het effect is tweeledig tijdens de periode van de grote crisis die we dit jaar hebben meegemaakt: een betere performance dan de indexen en dan de meeste concurrenten maar ook minder volatiliteit en dus minder risico.

Het fonds heeft zowel kunnen profiteren van de goede selectie van bedrijven die sterk presteerden in de context van de huidige pandemie als van zijn indekkingsmechanismen. Dit tweeledige positieve effect is vrij uitzonderlijk en onzeker. Als er bijvoorbeeld een crisis zou zijn waarbij door magnetische storingen IT-netwerken onbruikbaar zouden zijn, zou het fonds bij zijn selectie zwaar benadeeld zijn geweest en zou dan slechts gedeeltelijk ingedekt zijn door de indekkingsstrategie.

Op onderstaande grafiek zie je dat het fonds sinds de oprichting in maart 2013 uitstekend heeft gepresteerd, zelfs rekening houdende met de kosten van zowel het onderliggend als van het intern fonds die samen 2,9% bedragen (Total Expense Ratio). Dit bewijst dat een actief beheerd tak 23-fonds op lange termijn toch alpha kan opleveren (alpha is de extra performance t.o.v. de referte-index). We merken ook op dat het fonds regelmatig sterk afwijkt van haar referte-index, wat aantoont dat het fonds geen rekening houdt met haar index en aandelen selecteert op basis van eigen overtuigingen ("benchmark agnostisch"). De tracking error, die de afwijking van de performance ten opzichte van de referte-index meet, bedraagt 9,5%. Voor een index-tracker ligt dit dicht bij 0 en voor een actief beheerd fonds over het algemeen tussen 5% en 8%. Dit is dus een zeer hoog niveau. De volatiliteit van het fonds sinds oprichting (3/2013) bedroeg gemiddeld 14,5%, vergeleken met 11,2% voor de wereldwijde index. Ondanks de indekkingsstrategie ligt dit hoger, voornamelijk door de focus op groeiaandelen in de portefeuille. 

Evolutie Allianz MainFirst Global Equityten opzichte van de wereldwijde index.
1 We tonen de return gerealiseerd door het intern fonds sinds de lancering op 21/1/2019. Voor die datum baseerden we ons op de performance van het onderliggend fonds waarvan we de  beheerskosten die het intern fonds aanrekent aftrokken. Dit zijn brutorendementen waarbij geen rekening werd gehouden met de in- en uitstapkosten noch met de premietaks die aangerekend wordt op het contract. Deze resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
Het is belangrijk om een belegging in fondsen in een langer historisch perspectief te plaatsen. We zien dat het fonds vanaf eind 2018 tot half 2019 het moeilijker heeft gehad, vooral vergeleken met haar referte-index. Het herstel is natuurlijk ook duidelijk als we dit op langere termijn bekijken. Toch blijft dit fonds een goed alternatief voor beleggers die angst hebben om in aandelen te investeren, maar toch willen profiteren van de mooie performances ervan. Belangrijk is hen te informeren dat er een groot verschil kan bestaan tussen de performance van de wereldwijde aandelenindex en die van dit fonds. Meer informatie over dit fonds, zoals de samenstelling van de portefeuille, vind je in het maandelijks rapport.

Dit artikel is geen commercieel document. Het is een zo objectief mogelijke analyse van het onderliggende fonds van één of meerdere van onze interne fondsen, gemaakt door Investment Management van Allianz Benelux in België. Dit artikel wil meer inzicht bieden in de doelstellingen en het beheer van dit fonds. Het feit dat we een artikel over dit fonds schrijven, wil absoluut niet zeggen dat we dit meer aanbevelen dan andere fondsen en houdt geen enkel beleggingsadvies in.

Heb je vragen bij dit artikel? Stuur dan een mail naar [email protected] met de titel van dit artikel als onderwerp.