Via het nieuwe interne fonds "Allianz Nordea 1 Global Climate and Environment" hebben we op 23 maart laatstleden dit ESG fonds aan ons gamma toegevoegd tegen een prijs van € 1.000. Op 21/09 is de waarde gestegen naar € 1.420 of een stijging van 42% op 6 maanden tijd! Deze prestatie is uitzonderlijk maar in lijn met de prestatie van de beste aandelenfondsen, aangezien 23 maart bijna het laagste niveau op de markt was.
Het klimaat en het milieu maken deel uit van de zogenaamde megatrends, onomkeerbare trends waarvan het gewicht in de economie zal blijven groeien, als we onze planeet levensvatbaar willen houden voor de volgende eeuwen.
Dit is een wereldwijd aandelenfonds met een langetermijnvisie, dat selectief is wat betreft de keuze van de bedrijven en zich concentreert op een vijftigtal aandelen met een gemiddelde beurskapitalisatie. Het beheerteam is stabiel en het onderliggend fonds bestaat al sinds 2008, wat ons voldoende historiek geeft om het goed te kunnen analyseren. In de loop van de tijd heeft de bescherming van het milieu een steeds belangrijker gewicht gekregen bij de allocatie van het fonds, ten koste van het deel "energie-efficiëntie", dat echter nog steeds de grootste blootstelling heeft. Eind september vertoont het fonds een positieve performance over het jaar 2020 en een aanzienlijke outperformance van ongeveer 10% ten opzichte van de wereldindex.
Uiteraard speelt de aandelenselectie een grote rol bij de behaalde performance.
Sinds de lancering in maart 2008 heeft het onderliggend fonds een goede correlatie met de wereldwijde aandelenindex en een alfa (outperformance) van gemiddeld ongeveer 1,5% per jaar.
De selectie van de waarden van het onderliggend fonds wordt uitgevoerd door middel van een “bottom-up” analyse. De “bottom-up” analyse bestaat uit een strategisch onderzoek gevolgd door een waarderingsanalyse. In het strategisch onderzoek richt men zich op drie pijlers: "business fundamentals", “corporate culture” en “financial performance”. In de waarderingsanalyse wordt de waarde van het aandeel berekend. Zo wordt bepaald of er nog groeipotentieel is.
De geselecteerde aandelen kunnen worden gegroepeerd in drie categorieën: energie-efficiëntie, bescherming van het milieu en alternatieve energie. In onderstaande schema vind je meer informatie alsook de verdeling van de portefeuille, waarvan 60% naar energie-efficiëntie, 35% naar milieubescherming en 5% naar alternatieve energie gaat. Men kan zich afvragen waarom de beheerders niet meer investeren in wind- en zonne-energie? Dit komt omdat de categorie alternatieve energie veel kapitaal en subsidies nodig heeft om op te starten en te overleven. Dit betekent ook noodzakelijkerwijs dat het rendement op de investering laag is en de risico's hoog.