Newsletter | 24 augustus 2023

Een afkoop in tak 23: hoe lang duurt het?

Een afkooporder in tak 23 heeft wat tijd nodig om verwerkt te worden. We overlopen de verschillende stappen die zo’n order moet doorlopen, zodat u uw klanten goed kan informeren over de te verwachten timing.

Voor een totale afkoop in tak 23 vermelden we in de algemene voorwaarden een termijn van 4 werkdagen waarbinnen de exacte waarde van het contract zal bepaald worden. Deze valutadatum wordt in de praktijk meestal gezet op de 3e werkdag na de ontvangst van de aanvraag. Omdat we met fondsen werken, zijn de waardes niet onmiddellijk beschikbaar en kunnen deze pas na 2-3 werkdagen ingelezen worden in ons beheersysteem. 

Eens de exacte waarde bevestigd is in het beheersysteem, gebeurt de uitbetaling aan de klant. Dat gaat in twee stappen. Eerst komt het order terecht in de boekhoudkundige loten. Daar gebeuren enkele controles, zoals nagaan of de begunstigde een prominente politieke figuur is. Na die controles, draait ‘s avonds de batch en gaat het afkooporder de volgende dag naar het Treasury Department. Zij geven dan onze huisbankier de opdracht om de betaling uit te voeren. Afhankelijk van de bank van de klant, krijgt hij/zij het geld dezelfde dag nog of een dag later op zijn/haar rekening. Het betalingsproces neemt dus zo’n 3 à 4 dagen in beslag.

Op die manier zitten er 9 tot 10 werkdagen tussen het ontvangen van de afkoopaanvraag en de ontvangst van het geld op de bankrekening van de klant. U brengt uw klanten daar best meteen van op de hoogte als ze een afkoop willen doen.