Allianz optimaliseert de tool voor het berekenen van de 80%-regel

Iedereen in het verzekeringswezen, meer nog alle levensverzekeringsmakelaars hebben er de mond vol van: de nieuwe berekeningsmethode van de overheid voor het schatten van het wettelijke pensioen. Niet in het minst dat van de zelfstandige bedrijfsleiders dat niet zo makkelijk te berekenen is en ook  moeilijk toe te passen valt. Allianz heeft nu een tool ontwikkeld vol mogelijkheden om precieze berekeningen te maken. 
In een vorig artikel (lees hier) schreven we al dat dat de wijziging van het berekeningsmodel van de 80%-regel, mede door zijn terugwerkende kracht, toch wel stress brengt voor die makelaars die levensverzekeringen aanbieden aan hun professionele klanten. Want naarmate het  - in aanmerking te nemen - wettelijke pensioen stijgt, kan het maximale pensioenkapitaal dat recht geeft op fiscale aftrek drastisch dalen.
Om optimaal te kunnen profiteren van de door de fiscus verleende tolerantie (die u in dit artikel terugvindt), is het noodzakelijk om de fiscale premies opnieuw te berekenen. En bovendien na te gaan in hoeverre deze premies - betaald in 2021 en 2022 - de nieuwe gevestigde plafonds niet mogen overschrijden. Dit moet enerzijds leiden tot uitstel van betaling van het te veel betaalde bedrag en anderzijds tot de vaststelling van een nieuwe premie om van de fiscale voordelen te kunnen genieten. Met de nieuwe versie van de PLP-tool, die eind januari klaar zal zijn, kan u deze berekeningen makkelijk uitvoeren.
Om verwarring te voorkomen en om onze technische dienst in staat te stellen de nieuwe versie van de PLP-tool te implementeren, hebben we beslist om in januari geen periodieke facturen, voor IPT-contracten of groepsverzekeringen afgesloten vóór 03/10/2022, op te maken. De nieuwe rekenmodule  die eind januari operationeel zal zijn, maakt het mogelijk om te bepalen welke van uw klanten geïmpacteerd worden door de terugwerkende kracht van de nieuwe maatregelen. Voor klanten die geen invloed ondervinden zullen de facturen voor de IPT-contracten en Groepsverzekeringen in februari opgemaakt worden. Voor klanten die wel geimpacteerd worden, en een omzendbrief van de fiscus ontvangen, heeft u enkele maanden extra de tijd om de omvang van deze impact te bepalen en de nodige maatregelen te nemen.
Na de omzendbrief van de fiscus hebben we beslist om de rekentool aan te passen, te optimaliseren zodat u vlot de premies in IPT- en groepsverzekeringen kan berekenen. Met de nieuwe versie van de PLP-tool is het gebruik van deze rekenmodule overbodig. Wij adviseren dan ook om de PLP-tool te gebruiken zoals die vandaag bestaat en niet langer deze rekenmodule te gebruiken omdat deze niet langer de juiste verrekeningen maakt.
De 80%-regel en de gevolgen van terugwerkende kracht zijn allesbehalve eenvoudig. Om u snel wegwijs te maken met de nieuwe versie van de PLP-tool, organiseren wij een online training in januari. U ontvangt binnenkort een uitnodiging om deel te nemen. Wij willen u graag aanmoedigen om aan deze opleiding deel te nemen omdat ze u zal helpen om onder andere te bepalen welke klanten al dan niet worden getroffen door de hervorming van de 80%-regel en om uw een optimale oplossing te bieden. 
Heeft u vragen over de 80%-regeling of het aanbod van Allianz levensverzekeringen? Uw sectormanager staat tot uw beschikking om ze te beantwoorden.