Bedrijfsgebouw

Een man zit in een auto achter het stuur
Een duurzaam bedrijfsgebouw is een investering in de toekomst. Door te kiezen voor energiezuinige oplossingen, zoals zonnepanelen, led-verlichting en goede isolatie, verlaag je niet alleen de energiekosten maar verminder je ook de ecologische voetafdruk van je onderneming. Bovendien straalt een groen pand betrokkenheid en vooruitstrevendheid uit naar klanten en medewerkers, wat bijdraagt aan een positief imago. Door duurzaam te bouwen of renoveren, verhoog je de waarde van je vastgoed en draag je bij aan een gezonde leefomgeving. Hieronder vind je onze preventie tips.
Ook in en rond bedrijfsgebouwen laat de klimaatverandering zich voelen: van hitte in kantoren over zware stormen die dakconstructies uitdagen tot overvloedige regen die waterschade kan veroorzaken. Met preventieve tips wil Allianz helpen om de risico’s te beperken:
  • Hoe minder verharding rond een gebouw, hoe beter regenwater in de bodem kan infiltreren. Planten nemen niet alleen beter water op, maar zorgen ook voor verkoeling door verdamping en het creëren van schaduw. Kies voor waterdoorlatende verharding en vervang tegels en beton eventueel door kiezels, grind of schelpen: deze bodembedekking voorkomt dat de onderliggende aarde uitdroogt, waardoor die vochtiger en koeler blijft.
  • Dakgoten en regenpijpen die hemelwater afvoeren, zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Regenwater dat niet naar de riolering loopt, kan je tijdelijk opvangen om de grondwaterreserves aan te vullen. Vang regenwater op in een regenton, infiltratiekrat of (ondergrondse) waterbuffer. 
  • Maak ramen, deuren en kozijnen waterdicht en plaats een drempel voor de kelder, begane grond en tuindeuren. Zo verklein je de kans dat water naar binnen stroomt. Ook een gootje kan helpen om overtollig water weg te leiden. Loopt het water via de gevel naar binnen? Koppel de hemelwaterafvoer ter hoogte van het 'maaiveld' los en laat het regenwater in de tuin lopen.
  • Hou de dakgoten schoon. Een volle, vuile dakgoot kan bij hevige neerslag voor lekkage zorgen. Heeft het gebouw een plat dak? Check dan regelmatig of de afvoer vrij is. Ook regenpijpen controleer je best eens op verstoppingen. Aan de onderkant kan je een ontlastputje voorzien, zodat water vrij kan wegstromen als de riolering de toevoer niet aankan.  
  • Houd plaatmateriaal, plastic en zandzakken bij de hand om water tegen te houden.
  • Trek in het gebouw stekkers en kabels van elektrische apparatuur uit het stopcontact. 
  • Een waterpomp is een grote hulp om bij een beginnende overstroming het binnendringende water naar buiten te pompen. Plaats ‘m op een makkelijk bereikbare plaats en controleer jaarlijks de werking ervan.
  • Hou zandzakken bij de hand. In geval van noodweer helpen ze om water van buitenaf tegen te houden.
  • Een nieuwbouw in het vooruitzicht? Informeer je over waterbestendig materiaal (voor vloeren, muren…) zodat bij wateroverlast de schade beperkt blijft. Op kritieke plaatsen kan je de fundering versterken om het wegspoelen van omliggende grond zo veel mogelijk te voorkomen. Denk ook na over zinvolle verhogingen, zoals een voldoende hoge drempel bij de ingang (voor rolstoelen en rollators bestaat er ‘drempelhulp’) of nutsvoorzieningen op meer dan een meter van de vloer.
  • Verhuis kostbare bezittingen naar een hogere verdieping. Moeilijk verplaatsbare meubelen of toestellen kan je met kratten of pallets wat hoger plaatsen. Bind ook gordijnen vast, zodat ze niet meteen in het water hangen bij een overstroming. 
  • Onderhoud de bomen rond het gebouw, want elk jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade.
  • Controleer of dakpannen niet losliggen of verschoven zijn, en of de randen van het dak of de daklagen goed vastzitten. Daarmee voorkom je dat de wind eronder slaat en (delen van) het dak eraf blaast. Controleer ook of grind gelijkmatig over het dak is verspreid.
  • Check regelmatig de bevestiging van dakkoepels, lichtstraten, golfplaten, satellietschotels, vlaggenmasten en antennes.
  • Controleer of het metselwerk van het gebouw en de schoorsteen nog voldoende stevig is: geen scheuren en goed voegwerk.