ESG – duurzaam beheer 

Vandaag gaan we wat dieper in op duurzaam beleggen (ESG - Environmental, Social and Governance). ESG investeringen zijn opgedeeld in drie thema’s: de impact op het milieu en op de maatschappij en de deugdelijkheid van het bestuur. 
Hieronder maakten we een vergelijking tussen de Morningstar Sustainability Index en de gewone Morningstar index voor Europese aandelen. We merken dat de Sustainability Index het 4,3% beter doet sinds begin dit jaar. 
Allianz is voor het derde jaar op rij de nummer 1 in de categorie verzekeringen van de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Dit betekent dat Allianz het best voldoet aan de ESG criteria opgesteld door DJSI en een leider is in deze categorie op basis van de prestaties en positionering naar ESG in de verzekeringssector. Bij Allianz Benelux proberen we hier ons steentje bij te dragen en hebben we recent enkele nieuwe fondsen gelanceerd die gericht zijn op ESG en/of het klimaat. 
Hieronder vind je een vergelijking tussen de fondsen Allianz GI Global Sustainability, AE Allianz Global Equity en AE R-co Valor. Je zal merken dat Allianz GI Global Sustainability sinds begin dit jaar het minst slecht presteert (paars) en ook dat het iets sterker herstelde na het dieptepunt (rood).
We lanceerden ook het fonds Allianz Nordea 1 Global Climate and Environment. Dit vergelijken we met AE Oddo Avenir Europe en AE Allianz Europe Equity Growth. Hier zien we dat de performance van het eerste fonds sinds begin dit jaar (paars) in lijn ligt met die van de 2 andere fondsen maar dat de “maximum drawdown”, of het maximale verlies, (groen) kleiner is dan bij de andere fondsen. Merk wel op dat onze vergelijking geen rekening houdt met de manier van het beheer van de fondsen. 
Kunnen we hieruit concluderen dat ESG fondsen het beter doen dit jaar dan andere fondsen? Dit is heel moeilijk te zeggen want een pandemie zoals Covid-19 is zeer uitzonderlijk. In deze crisis wordt er vooral gekeken naar de hoeveel liquiditeit / cash die bedrijven hebben om de stilstand van de economie te overleven. 
We menen wel dat de bedrijven die zich minder bezig houden met ESG op lange termijn zullen worden afgestraft omdat meer en meer investeerders het thema ESG belangrijk vinden. Ook op Europees vlak verandert er veel, bijvoorbeeld de prijs van emissierechten die elk jaar verhoogt. Een emissierecht is het recht om 1 ton CO2 uit te stoten. Als bedrijven niet investeren in propere energie zullen ze op lange termijn zeker de rekening betalen. Er worden ook veel initiatieven genomen op lokaal of Europees niveau. 

Ook binnen Allianz gebeurt er veel. Bekijk zeker eens de pagina ‘Duurzaamheid’ op allianz.be.

Nog meer informatie over wat Allianz doet voor ESG vind je via deze links:https://www.allianz.com/en/sustainability/strategy-governance/sustainability-report.htmlhttps://www.allianz.com/en/sustainability/business-integration/esg-approach.html

1 Dit zijn brutorendementen waarbij geen rekening werd gehouden met de in- en uitstapkosten noch met de premietaks die aangerekend wordt op het contract. Deze resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
De fondsen Allianz GI Global Sustainability en Allianz Nordea 1 Global Climate and Environment werden nog maar recent opgericht, er zijn dus nog geen performances beschikbaar. Daarom werden deze rendementen berekend op basis van de return gerealiseerd door hun onderliggende fondsen verminderd met de beheerskosten aangerekend door de interne fondsen.

In deze zeer bijzondere tijden, die zowel jouw professionele activiteiten als de onze bemoeilijken, vinden we het nodig je te informeren over verschillende onderwerpen die je wellicht interesseren. Tevens willen we ook een bevoorrecht contact met je onderhouden.

Deze communicatie zal snel gebeuren, zonder altijd de tijd te hebben om elk detail te controleren. Het belangrijkste is om realtime te informeren, zonder al te veel vertraging van de beschikbare informatie.

We vragen dan ook je begrip als de informatie hier en daar wat nauwkeuriger of gedetailleerder had gekund.