Crisis bij de ratings

In de huidige context, waarbij een groot deel van de economie voor onbeperkte tijd ‘on hold’ is gezet, wordt het risico op faillissement of wanbetaling een grote bezorgdheid.

Hoewel de belangrijkste ratingbureaus (S&P, Moody's en Fitch) doorgaans een gelijkaardige waardering geven aan het risico dat een emittent loopt, reageren ze niet altijd vlug genoeg bij een verslechtering van de financiële situatie van de bedrijven. Vandaar dat het belangrijk is om ook de evolutie te volgen van andere marktparameters zoals de CDS en de rentespread (zie onze Market Flash van 15/04 over de kredietrisico’s)

Onderstaande grafiek geeft de evolutie weer van de algemene graad van wanbetaling per type rating:

  • IG = Investment Grade = emittent van prima kwaliteit
  • HY = Speculative Grade = High Yield = emittent van minder goede kwaliteit of hoogrentende waarden
  • Overall = de ganse markt

De graad van wanbetaling schommelt vrij sterk in functie van de economische cycli, wat in deze grafiek het duidelijkst zichtbaar is voor de speculatieve emittenten. Zo was er een sterke stijging in de graad van wanbetaling tijdens de laatste crisissen van 2008-2009, 2001-2002 en 1989-1990. Het ziet ernaar uit dat we zeer waarschijnlijk een gelijkaardige evolutie gaan meemaken in 2020-2021, ondanks de ondersteunende maatregelen die alle regeringen hebben aangekondigd. De kunst van de beheerders zal erin bestaan zich te positioneren in de sectoren/bedrijven die de beste duurzaamheidsgaranties kunnen bieden in de moeilijke context waarin we nu leven (zie onze Market Flash van 24/04 over het financiële virus). Bovendien zal de rol van de fondsenbeheerders die uitsluitend beleggen in emittenten van prima kwaliteit (IG) erin bestaan de bedrijven te mijden die riskeren gedegradeerd te worden naar de lagere categorie van hoogrentende waarden (ook wel "fallen angels" genoemd).

Je kan begrijpen dat de gevolgen van de ene sector tot de andere sterk verschillen. De grafiek hieronder geeft de evolutie weer van het niveau van wanbetaling in 2018 ten opzichte van het gemiddelde over de periode 1981-2018. De meest getroffen sectoren zijn energie, door de felle daling van de petroleumproducten, en de grondstoffen evenals de consumentendiensten, terwijl er nauwelijks enige wanbetaling is bij de verzekeraars en de openbare diensten. Spijtig genoeg riskeert de huidige crisis deze tendens nog te versterken. Je kan ook merken dat voor het grootste deel van de sectoren het niveau van wanbetaling in 2018 veel lager was dan het gemiddelde. We vrezen echter dat het gemiddelde nu vlug zal overschreden worden in bepaalde sectoren. Het zal dus zeer belangrijk zijn om goed te spreiden om het groeiend risico op wanbetaling te minimaliseren. De stijging van de spreads sinds begin maart is een antwoord op deze evolutie: de markt blijft efficiënt, want een hoger risico biedt ook een hoger rendement. Het beste alternatief is om beroep te doen op een professionele beheerder die al bewezen heeft een belangrijke crisis (zoals die van 2008) het hoofd te kunnen bieden.

In deze zeer bijzondere tijden, die zowel jouw professionele activiteiten als de onze bemoeilijken, vinden we het nodig je te informeren over verschillende onderwerpen die je wellicht interesseren. Tevens willen we ook een bevoorrecht contact met je onderhouden.

Deze communicatie zal snel gebeuren, zonder altijd de tijd te hebben om elk detail te controleren. Het belangrijkste is om realtime te informeren, zonder al te veel vertraging van de beschikbare informatie.

We vragen dan ook je begrip als de informatie hier en daar wat nauwkeuriger of gedetailleerder had gekund.