De ultieme gids voor een laadstation 

Zo maak je de beste keuze voor jouw elektrische wagen.
Je hebt de voor- en nadelen van elektrisch of hybride rijden afgewogen en besloten om de sprong te wagen. Proficiat! Maar hoe ga je die nieuwe auto opladen? Het aanschaffen van een laadstation is een belangrijke volgende stap. Maar het kan ook een heuse zoektocht worden die essentieel is om op vlak van gemak en duurzaamheid. Waar moet je dan precies op letten bij het maken van die keuze? We overlopen in deze blog de belangrijkste factoren die je moet overwegen om deze beslissing te maken en zonder zorgen met zo een wagen op weg te gaan.

De maximale laadsnelheid: Een essentiële vraag die je als trotse eigenaar van een elektrische wagen moet stellen is hoelang je de wagen kunt en wilt laten opladen. Stel dat je lange afstanden moet afleggen en snel moet opladen dan is een laadstation met een vermogen van bijvoorbeeld 22kilowatt ( kW) in plaats van 11kW interessanter. Want dat kan er voor zorgen dat je BMW X1 bijvoorbeeld in 4 uur in plaats van 8 uur opgeladen is. Het netwerk zal de komende jaren worden versterkt waardoor je hierdoor al future-proof bent.

Fase-aansluiting: De keuze van de laadsnelheid kan ook ondersteund worden door te controleren of je woning een 1-fase of 3-fase aansluiting heeft. Deze 3 fase aansluiting  zal je helpen om die elektrische wagen op een veel snellere manier volledig op te laden. 

Slimme laadfuncties:
Als je zonnepanelen maximaal energie produceren is verstandig om je auto ook automatisch te laten opladen en je energiekosten te drukken. Is het wat bewolkter en opladen is nog niet meteen nodig, dan is het verstandig om het voltanken van de batterij nog even uit te stellen. Een slimme sturing speelt dus een cruciale rol. Dit innovatieve systeem, vaak geleverd door een gespecialiseerde leverancier, biedt veel meer dan alleen opladen tijdens zonnige dagen. Het houdt rekening met het voorspelde weer, het energieverbruik van je woning om piektarieven te vermijden, en dynamische energietarieven als je zo'n contract hebt afgesloten. Met een dynamisch contract en een thuisbatterij kan deze slimme sturing je batterij efficiënt tijdens daluren opladen en stroom verkopen op momenten dat de prijs piekt. Hoewel er vaak abonnementskosten aan verbonden zijn, wegen de voordelen vaak  op tegen de kosten, waardoor je niet alleen bijdraagt aan een duurzame toekomst, maar ook je energierekening optimaliseert.

Dynamic Load Balancing:
Als je ‘s avonds staat te koken en ook de wasmachine staat te draaien dan is het aan te raden om het opladen van je hybride wagen of elektrische voertuig nog wat uit te stellen. Dynamic load balancing is zo een functie die je laadstation automatisch de beschikbare stroom aftast en zich aanpast aan de belasting van het elektriciteitsnetwerk.

Bi-rectioneel laden:

Bi-directioneel laden kan een gamechanger vormen die de toekomst van energiebeheer mee kan transformeren. Terwijl goedkopere laadpunten deze functie vaak missen, bieden de duurdere opties, zoals die van Stroohm, een toekomstbestendige oplossing. Met bi-directioneel laden wordt je laadpunt niet alleen een bron om stroom van het net naar je elektrische voertuig te brengen, maar ook een krachtig middel om je wagen als thuisbatterij te gebruiken. Dit betekent dat je in staat bent om energie terug te leveren aan je huis, waardoor je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleint, maar ook je energiekosten optimaliseert. Investeren in een laadpunt met bi-directionele capaciteit is een stap naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.

App-bediening en energiemonitoring: Kies een laadstation dat wordt geleverd met een app waarmee je het laadproces kunt volgen en beheren. Zo kun je bijvoorbeeld laadcycli plannen en je energieverbruik monitoren, wat handig is voor kostenbeheer.

Toegang voor derden: Als je vaak bezoek ontvangt met elektrische auto's, is het nuttig om een laadstation te kiezen dat toegang voor derden biedt. Dit kan via een app of een kaart, waardoor je gasten gemakkelijk kunnen opladen. 

Professionele installatie: Het is essentieel om de installatie van het laadstation door een professional te laten uitvoeren. Dit garandeert een veilige en correcte aansluiting, wat problemen in de toekomst voorkomt en zorgt voor een langere levensduur van je laadstation. Voorbeeld: Een professionele installateur zal ervoor zorgen dat je laadstation correct wordt aangesloten en geïnstalleerd, wat de veiligheid en betrouwbaarheid verhoogt.

Garantie en ondersteuning: Kies voor een laadstation met een goede garantie en klantenservice. Dit biedt gemoedsrust, wetende dat je bij eventuele problemen altijd terecht kunt voor hulp. 
Prijs-kwaliteitverhouding: Het is belangrijk om een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Hoewel een goedkoper laadstation aantrekkelijk kan lijken, kan het op de lange termijn minder betrouwbaar zijn. Vergelijk de specificaties en functies zorgvuldig en weeg deze af tegen de prijs. 

Het kopen van een laadstation is een investering die je zorgvuldig moet overwegen. Door rekening te houden met factoren zoals laadsnelheid, compatibiliteit met zonnepanelen, gebruiksgemak, installatie en ondersteuning, en natuurlijk je budget, kun je de beste keuze maken. Vergeet niet om te kijken naar de garantie en klantenservice om je van langdurige zekerheid te verzekeren.

Overweeg je zo een aankoop dan hebben we met Allianz nog een erg interessante actie in samenwerking met Stroohm met 10 jaar garantie.
Daarover ontdek je hier meer.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.