De winterperiode staat synoniem voor sfeer en gezelligheid, maar jammer genoeg vaak ook voor storm- en waterschade. Hoe kan je schade door vrieskou, insijpelend water of storm voorkomen?

Net zoals jij tijdens de winter een dikke jas aan trekt en jezelf soigneert met citroenthee, is gouden regel nummer één ook voor je huis: goed ‘verzorgen’. Hoe beter je huis of appartement onderhouden wordt, des te kleiner de kans op schade. Wees dus een goede huisvader voor je woning, het bespaart je geld!

Wat kan je verder nog doen?

Vallende bladeren, takken en allerhande vuil kunnen je dakgoot verstoppen en op termijn lekken veroorzaken. Waterschade binnen en buiten is dan vaak het gevolg. Natte bladeren verzwaren je dakgoot ook, waardoor ze gaat doorhangen, loskomt en sneller afwaait bij stormweer. Controleer je dakgoot dus regelmatig en maak ze voor en na de winter schoon. 
Detecteer je een vochtplek op een muur of plafond, ga dan meteen op zoek naar de oorzaak voor het erger wordt. Sijpelt er ergens water binnen via een raam of deur? Of zijn er barsten in een muur? Dicht de spleten en laat water niet langer binnensijpelen.
Als er storm wordt voorspeld, berg je beter je tuinstoelen op en maak je de plantenbakken vast. Zodat er niets kan gaan vliegen en schade aan je huis of bij de buren kan veroorzaken. 
Vrieskou is een boosdoener voor veel woningen. Want water zet uit en kan leidingen doen springen. Maak dan ook waterleidingen en kranen die aan vriestemperaturen blootgesteld zijn leeg voor de eerste nachtvorst en isoleer ze. Doe dit zeker in ruimtes die een tijdje leeg staan in de winter, zoals een studentenkot, en bij onbewoonde lokalen, zoals een garage of berging. Vergeet ook het kraantje buiten niet.
Liggen al je dakpannen nog op de juiste plaats? Als dat niet het geval is, kan er bij een fikse regenbui water binnen of krijgt de wind vrij spel onder het dak. En dan kan één hevige windstoot zware gevolgen hebben voor je eigen huis, maar ook dat van de buren, of zelfs voor voorbijgangers. Check je dakpannen grondig en laat je dak herstellen als je twijfelt. Controleer tegelijkertijd ook of je zonnepanelen nog goed vast zitten
Bomen die in slechte conditie verkeren, hebben brozere takken en zijn vaak minder goed verankerd in de grond. Een stevige storm kan takken doen afwaaien of zelfs de hele boom uit de grond rukken. Met mogelijk grote schade tot gevolg. Ga dus regelmatig de staat van je bomen na en onderhoud ze zo goed mogelijk. Bomen die niet meer te redden zijn, vel je best voor de herfst eraan komt.

Je woningverzekering vergoedt schade door storm en insijpelend water. Maar niet alle woningverzekeringen bieden dezelfde waarborgen en/of hetzelfde comfort. Kies daarom voor een sterke woonverzekering, die financieel en praktisch voor gemoedsrust zorgt. Een uitgebreide brand- of woningverzekering dekt niet enkel de schade zelf, maar bijvoorbeeld ook de kosten die je maakt om schade te voorkomen of niet te laten verergeren. Sommige verzekeraars stellen ook vakmannen ter beschikking die jouw schade komen herstellen.

Opgelet, als blijkt dat de schade veroorzaakt is door een gebrekkig onderhoud, dan kan de verzekeraar weigeren om tussen te komen. Je makelaar geeft je hierover advies op maat.

Vraag je makelaar naar een woningverzekering met uitgebreide waarborgen!

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!