Mag mijn kind vooraan in de auto zitten?

Iedereen klikvast in de auto. Het lijkt een evidentie, maar dat is het jammer genoeg niet. Een veelgestelde vraag is ook: vanaf wanneer mag je kind vooraan zitten? Wij geven je graag wat meer info zodat je veilig en gerust de baan op kan.
Uiteraard weet je hoe belangrijk het is om je kind vast te klikken in de auto, ook voor een kort traject. 80% van de ouders denkt dat hun kind perfect vast zit, maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt immers dat 1 op 2 kinderen fout vastzit in de wagen! In ons artikel “Draag je gordel, hij kan je leven redden” lees je hoe belangrijk het dragen van de autogordel is.

Je klikt je kind bij elk traject goed vast… Perfect! Maar vanaf welke leeftijd mag je kind eigenlijk vooraan in de auto zitten? Wel, eigenlijk is er geen minimumleeftijd om op de passagiersstoel te zitten, op voorwaarde dat je kind wordt vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft:

  • Het is verboden een kind in een autozitje tegen de rijrichting in te zetten op een plaats die uitgerust is met een frontale airbag, tenzij deze uitgeschakeld is.
  • Is je kind kleiner dan 1m35, dan is een geschikt kinderzitje of verhogingskussen verplicht, ongeacht of je kind voor- of achteraan in de wagen zit. Hou je je hier niet aan, breng je niet alleen je kind in gevaar, maar riskeer je ook een zware boete.
  • Vanaf dat je kind 1m35 groot is, mag het enkel met de veiligheidsgordel vastgemaakt worden.

Verstandig is ook om jezelf, je passagiers en natuurlijk ook je wagen goed te verzekeren. Bij Allianz zijn we specialist, zodat we ook aan jou de gepaste autoverzekering kunnen voorstellen.

Overweeg zeker ook de bestuurdersverzekering: die zorgt ervoor dat je ook verzekerd bent als je een ongeval veroorzaakt en daarbij zelf letsels oploopt. Zelfs als de aansprakelijkheid gedeeld is of nog moet vastgesteld worden komt deze verzekering tussen.

Vraag ons om een gratis offerte of maak een afspraak met een makelaar!

Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!