Risicobarometer 2025

Elk jaar identificeert de Allianz Risk Barometer de belangrijkste risico's voor onze klanten voor de komende 12 maanden en daarna. Deze 14e editie bevat de inzichten van een recordaantal van 3.778 respondenten uit 106 landen en gebieden. Het complete rapport met ontzettend waardevolle inzichten en alle achtergrondinformatie kan je nu nalezen in de Risico barometer 2025 van Allianz.

De belangrijkste risico's in de Allianz Risk Barometer van dit jaar weerspiegelen de grote uitdagingen waarmee bedrijven momenteel mee worden geconfronteerd.  
Een cyberincident wordt als het grootste wereldwijde bedrijfsrisico voor 2025 gezien, terwijl ook klimaatverandering een recordhoogte bereikt. Het snelle tempo van verandering en de toenemende onderlinge verbondenheid van risico's vereisen vermoedelijk een versnelling in de aanpak van risicomanagement voor veel bedrijven.

Deze korte video (in het Engels) geeft een overzicht van de belangrijkste risico’s waarmee bedrijven dit jaar geconfronteerd zouden kunnen worden:

 

Deze korte video (in het Engels) geeft een overzicht van de belangrijkste risico’s waarmee bedrijven dit jaar geconfronteerd zouden kunnen worden.

 

  1. Cyberrisico’s
  2. Bedrijfsonderbreking
  3. Natuurrampen
  4. Veranderingen in de wetgeving en de regelgeving
  5. Klimaatverandering
  6. Branden en ontploffingen
  7. Macro-economische ontwikkelingen
  8. Marktontwikkelingen
  9. Politieke risico’s en geweld
  10. Nieuwe technologieën

Graag meer info? Download het volledige verslag  (in het Engels)

Als we dit op een Belgisch niveau bekijken dan zien we enkele gelijkaardige tendensen maar ook enkele opvallende verschillen. 

We zetten ze hier even op een rijtje:

  1. Cyberincidenten: net als wereldwijd blijven cyberdreigingen de grootste zorg. Er is streng toezicht op gegevensbescherming noodzakelijk  en een stijgend aantal claims maken een proactieve risicobeoordeling en op maat gemaakte cyberverzekeringen noodzakelijk.
  2. Bedrijfsstilstand: België is sterk verbonden met wereldwijde toeleveringsketens.
    Kleine verstoringen kunnen dan ook grote gevolgen hebben. Het is als een domino-effect, en niemand wil dat de stenen vallen. Bedrijven zoeken naar manieren om hun veerkracht te verbeteren in hun supply chain.
  3. Regelgevingswijzigingen: wetgeving en regels veranderen vaak, zeker in België. Bedrijven moeten voldoen aan EU ESG-mandaten en duurzaamheidsrapportageverplichtingen vormen een uitdaging. Het is belangrijk om deze risico's aan te pakken.
  4. Klimaatverandering: Belgische bedrijven maken zich zorgen over regels en overgangsrisico's door klimaatverandering. Verzekeringskosten stijgen. Er is behoefte aan nieuwe risico-oplossingen. 
  • Cyberweerbaarheid: Zorg voor goede cybersecuritymaatregelen en strategieën om risico's te beperken.
  • Bescherming van de toeleveringsketen: Vind zwakke plekken en verbeter jouw verzekeringen in het kader van een bedrijfsstilstand.
  • Regelgevingsvoorbereiding: Zorg dat je voldoet aan veranderende wetten en op de hoogte blijft of je laat informeren door jouw makelaar.
  • Klimaataanpassing: Ontwikkel een strategievoor duurzaam risicobeheer.

Conclusie: De Allianz Risk Barometer laat zien dat wereldwijde en lokale risico’s sterk met elkaar verbonden zijn. België volgt grotendeels wereldwijde trends, maar lokale regels en bedrijfsomgevingen zorgen voor unieke uitdagingen. Door cyberveiligheid, naleving van regels en beheer van toeleveringsketens goed aan te pakken, kunnen Belgische bedrijven zich beter voorbereiden op de risico's van 2025.

Dus, het gaat erom dat je als bedrijf vooruitdenkt en de juiste stappen zet om problemen voor te zijn. Want, zoals we allemaal weten, een goede voorbereiding is het halve werk.

Vragen? Neem gerust contact op met jouw makelaar.