Wat doen bij stormschade?

Niet alleen in de herfst durft het flink waaien, ook in de zomer kan de wind lelijk huishouden. Een warmteonweer met felle rukwinden veroorzaakt vaak veel wat schade. Zijn die afgerukte dakpannen en die omgewaaide schutting verzekerd? En wat moet je doen om die schade vergoed te krijgen? Je leest het hier.

Je  omniumverzekering vergoedt stormschade aan je auto. Heb je alleen een BA-verzekering voor je wagen, dan zal je wellicht zelf voor de kosten van de stormschade moeten opdraaien. Tenzij de overheid de storm als ramp erkent (lees verderop meer hierover).

Je  brandverzekering komt tussen voor stormschade aan je huis. Ook alles wat vastzit aan en rond je huis is meestal verzekerd: je zonnepanelen, tuinhuis en omheining dus wel, maar je tuinmeubelen in principe niet. Al kun je die vaak mee verzekeren.

Zowel in de omnium- als in de brandverzekering geldt er een vrijstelling. Dit betekent dat je een deeltje van je schade sowieso zelf moet betalen.


Dat is een goede vraag: wanneer waait het gewoon hard en wanneer stormt het? De meeste verzekeraars spreken van storm zodra er in het KMI-station het dichtst in de buurt een pieksnelheid van 80 km per uur gemeten wordt.

Dat is duidelijk, zou je denken: vanaf windsnelheden van 80 km per uur wordt je schade vergoed. Maar tijdens een zomeronweer kan een heftige windvlaag zo lokaal zijn, dat ze verderop in het meetstation geen snelheden van 80 km per uur haalt. In principe wordt jouw schade dan niet vergoed.

Als er echter bij jou in de buurt gelijkaardige gebouwen beschadigd zijn als dat van jou, dan is jouw stormschade toch verzekerd in deze brandverzekering.

Als jij bij die minderheid van de bevolking behoort die geen omnium- en/of brandverzekering heeft of als je verzekeraar om een bepaalde reden je schade niet vergoedt, dan bestaat er nog een kans dat je alsnog een schadevergoeding krijgt. Met name wanneer de gewestregering de storm als ramp erkent. Je moet dan een dossier indienen.

Als er pannen van je dak gewaaid zijn en het binnen regent, is het natuurlijk aan te raden om zo snel mogelijk voor een noodoplossing te zorgen zodat er niet nog meer schade ontstaat. Best niet zelf op het dak kruipen, maar brandweer of vakman bellen!

Het is echter geen goed idee om de schade ook meteen te gaan herstellen. Verwittig eerst je verzekeringsmakelaar. Je verzekeraar moet immers kunnen inschatten hoeveel schade je geleden hebt.

Nadat je je makelaar verwittigd hebt, doe je best het volgende:

  • Maak overzichts- en detailfoto’s van de schade.
  • Laat een eerste raming maken van de kosten.
  • Bij Allianz kun je  schade ook snel melden. Je vindt er trouwens ook een goede vakman om de schade te repareren.
  • Wil je weten of je goed verzekerd bent voor stormschade? Check het met je verzekeringsmakelaar.
  •  
Contacteer een makelaar en krijg het juiste advies!