Welvaartsfonds gaat in een tweede closing naar 205 miljoen

Het Welvaartsfonds kondigt vandaag aan dat de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, Allianz Benelux en de P&V Groep (bekend van de merken Vivium en P&V Verzekeringen) toetreden tot zijn investeerdersconsortium. 
In een eerste closing eind augustus haalde het Welvaartsfonds bij 7 investeerders 167 miljoen op. Dankzij de inbreng van de drie bijkomende partijen komt de totale investeringscapaciteit van het Welvaartsfonds nu op 205 miljoen euro. Het Welvaartsfonds wil inspelen op de solvabiliteitsbehoefte die ontstaan is bij de Vlaamse bedrijven door de coronacrisis en tegelijkertijd de omslag naar een duurzame economie bewerkstelligen. 

Het Welvaartsfonds is opgericht door PMV en past binnen het beleid van Vlaams minister van economie Hilde Crevits om zowel intrinsiek gezonde bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis in moeilijkheden kwamen, als Vlaamse bedrijven die in de crisis een opportuniteit zien en versneld willen groeien.

Eind augustus sloten in een eerste closing AG Insurance, Baloise Belgium, Belfius Insurance, BNP Paribas Fortis, Ethias, KBC en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen aan bij het investeerdersconsortium van het Welvaartsfonds, waarbij 167 miljoen werd opgehaald.

Met de toetreding van Allianz Benelux, de P&V Groep en FPIM verhoogt de slagkracht van het Welvaartsfonds tot 205 miljoen euro. Voorzitter van het Welvaartsfonds Bert De Graeve is tevreden met de drie nieuwe investeringspartners: “We zijn verheugd dat er zich opnieuw belangrijke financiële partijen scharen achter de dubbele missie van het Welvaartsfonds. In de eerste plaats is dat het lenigen van de solvabiliteitsnood van de Vlaamse bedrijven die verzwakt uit de coronacrisis zijn gekomen, of die net sneller willen schakelen. Maar tegelijkertijd willen we met het Welvaartsfonds de omslag maken naar een duurzamere economie door sterk in te zetten op bedrijven die bij hun (innovatie)beleid de focus leggen op een duurzame en ethische bedrijfsvoering. Het feit dat in totaal tien belangrijke partijen die missie financieel onderschrijven stemt mij hoopvol in het traject naar de CO2-neutrale toekomst.”

Namens de federale regering is de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij via zijn dochtervennootschap FPIM Relaunch na de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV de tweede publieke institutionele partij die haar schouders zet onder het Welvaartsfonds. Voor Céline Vaessen, CEO van FPIM Relaunch, ligt de instap in het verlengde van de investeringsstrategie van FPIM als overheidsholding: “Onze participatie in het Welvaartsfonds is een bevestiging van onze kernactiviteit om bedrijven met een maatschappelijke meerwaarde te ondersteunen. De omslag naar een duurzame economie die het Welvaartsfonds met zijn investeringen wil bewerkstelligen, past perfect in dat kader. Daarnaast is het ook een bevestiging van de goede samenwerking tussen het Federale en het Vlaamse niveau, gestoeld op dezelfde overtuiging.”

Die overtuiging wordt ook volmondig onderschreven door Allianz Benelux en de P&V Groep, die mee aansluiten bij de andere private institutionele investeerders.

“Het Welvaartsfonds biedt ons een unieke investeringsmogelijkheid. Uiteraard werken we graag samen met publieke en private investeerders om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in de Covid-crisis.

Vooral omdat de focus op duurzaamheid bij deze investeringen perfect aansluit bij Allianz als ’s werelds leidende duurzame verzekeraar”, aldus Kathleen Van den Eynde, CEO België bij Allianz Benelux.

Martine Magnée, CFO van de P&V Groep: “Onze toetreding tot het Welvaartsfonds is een van de middelen waarin we investeren om de duurzame transitie van verschillende actoren in de Belgische samenleving te ondersteunen. Als Belgische coöperatieve verzekeraar en institutioneel belegger hebben we een belangrijke rol te spelen in deze transitie, onder andere via een investeringsbeleid dat steeds meer gericht is op ESG.”

Het Welvaartsfonds slaagt er met de verschillende closings in om de belangrijkste financiële spelers binnen het Vlaamse en nationale investeringslandschap samen te brengen ten dienste van een toekomstgerichte duurzame economie. Het ondersteunt hiermee veelbelovende innoverende ondernemingen die kampen met een financieringsnood en geeft hun net die extra middelen die nodig zijn om een versnelling hoger te schakelen. Het Welvaartsfonds focust op drie types financieringen die de balans van bedrijven kunnen verstevigen en hun solvabiliteitspositie kunnen verbeteren: kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen. De ticketgrootte kan schommelen van 1,25 tot 50 miljoen euro. De financiering die wordt toegekend vanuit het Welvaartsfonds zal in principe een looptijd hebben van 4 tot 7 jaar.