3 tips om je verbouwing
goed voor te bereiden

 
We hebben door de coronacrisis over het algemeen meer tijd, die we ook veel in ons kot doorbrengen. Dat inspireert veel mensen om nu eindelijk die verbouwing aan te pakken. Ben jij ook je badkamer beu of wil je nu echt je zolder inrichten, dan vind je hier 3 tips om goed voorbereid aan je verbouwing te beginnen.

Verbouwen zonder plan is geen goed idee. Want je wil natuurlijk niet eerst een muur slopen om dan te beseffen dat hij er eigenlijk had moeten blijven staan. Of je badkamer opnieuw betegelen en dan merken dat je best nog wat meer stopcontacten had kunnen gebruiken. Denk zo breed mogelijk: als je je terras heraanlegt, kan je misschien meteen ook je oprit onderhanden nemen. Is jouw keuken aan vernieuwing toe, dan is het wellicht handig om ook de berging te verbouwen.

Maak een lijstje van wat er moet gebeuren, stap voor stap. In eerste instantie denk je wellicht vooral aan het extra comfort en de esthetische verbetering die de verbouwing je zal opleveren. Maar terwijl je toch bezig bent met plannen, kan je net zo goed ook onderzoeken hoe je meteen ook je woning energiezuiniger maakt. Misschien kom je wel in aanmerking voor een renovatiepremie. Op voorhand informeer je best ook of je voor de verbouwing een vergunning nodig hebt en of je een architect moet inschakelen.

Tegelijk moet je natuurlijk goed becijferen hoeveel je maximum aan de verbouwing wil en kan spenderen. Misschien heb je een lening van de bank nodig. Zorg ervoor dat er in je totaalbudget voldoende marge zit voor de onverwachte kosten die bij een verbouwing kunnen opduiken.

Daarna bekijk je op basis van je stappenplan welke aannemer(s) je nodig hebt en vraag je bij verschillende partijen offertes op. Omschrijf zo uitvoerig mogelijk wat je wil, vraag veel input en feedback van de aannemers en eis een gedetailleerde offerte zodat je kan vergelijken.

De prijs is natuurlijk belangrijk, maar daarnaast moet je ook rekening houden met de kwaliteit van de aannemers en de timing die zij kunnen aanhouden. Welke aannemers raden vrienden je aan en welke bedrijven krijgen goede online reviews? Wanneer kunnen die aannemers de werken opstarten en is hun voorgestelde timing realistisch? Dat soort vragen stel je best bij de voorbereiding van je verbouwing.

Wat de coronamaatregelen betreft: als jij het goed vindt, mogen aannemers bij jou binnen om werken uit te voeren. Bedoeling is wel dat jullie interactie vermijden of op z’n minst beperken.

Voor de verbouwing (of ten laatste vlak erna) doe je er goed aan te checken of je woonverzekering nog voldoet. Door de verbouwing kan je huis immers gevoelig in waarde stijgen en je wil natuurlijk wel dat het ook altijd goed verzekerd is, zeker nu het net hebt gerenoveerd.

Contacteer je makelaar om te checken of je brandverzekering nog voldoende dekking biedt.

Wil je contact met ons? Wij zitten voor je klaar op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00. 
 
Wil je advies over een van onze verzekeringen? Neem dan contact op met een makelaar bij jou in de buurt.