Tip 1: verbouwing plannen en budgetteren
Een verbouwing zonder plan is geen goed idee. Je wilt niet halverwege ontdekken dat je een muur hebt gesloopt die had moeten blijven staan, of dat je extra stopcontacten nodig hebt nadat de badkamer al betegeld is. Denk breed: als je je terras aanpakt, overweeg dan ook de oprit. Is de keuken aan vernieuwing toe, kijk dan of de berging ook mee kan.
Begin met een lijst van alles wat er moet gebeuren, stap voor stap. Denk niet alleen aan comfort en esthetiek, maar onderzoek ook hoe je je huis energiezuiniger kunt maken. Misschien kom je in aanmerking voor een renovatiepremie. Controleer vooraf of je een vergunning nodig hebt en of een architect verplicht is.
Bepaal ook hoeveel je maximaal wilt en kunt uitgeven aan de verbouwing. Misschien heb je een lening nodig. Zorg ervoor dat je budget ruimte heeft voor onverwachte kosten.
Tip 2: offertes vragen
Op basis van je stappenplan bepaal je welke aannemers je nodig hebt en vraag je offertes aan bij verschillende partijen. Omschrijf je wensen uitvoerig, vraag om input en feedback, en eis gedetailleerde offertes voor vergelijking.
De prijs is belangrijk, maar let ook op de kwaliteit van de aannemers en hun planning. Vraag vrienden om aanbevelingen en check online reviews. Wanneer kunnen de aannemers beginnen en is hun tijdsplanning realistisch? Dit zijn belangrijke vragen bij de voorbereiding van je verbouwing.
Tip 3: impact verbouwing op brandverzekering checken
Voor of direct na de verbouwing is het verstandig om te controleren of je woonverzekering nog voldoet. Door de verbouwing kan je huis in waarde stijgen en je wilt dat het goed verzekerd blijft, vooral na renovaties.
Contacteer je makelaar om te checken of je brandverzekering nog voldoende dekking biedt en vraag zeker even naar het Allianz New Home Plan.
New Home Plan, de brandverzekering van Allianz dekt veel meer dan enkel brandschade aan je woning of inboedel. Meer info
Bonus tip
Contact met Allianz of een makelaar
