In ziekteverlof, en nu?

In ziekteverlof, en nu? 

Je bent ziek en dat is nooit aangenaam, of het nu voor enkele dagen is of voor een langere periode. Wist je al dat dit een impact kan hebben op je groepsverzekering?

Bij korte afwezigheden blijven jouw collectieve verzekeringen meestal doorlopen.

Bij langere afwezigheden bestaan er twee collectieve verzekeringen die je loon, je pensioenrechten en je overlijdensdekking kunnen beschermen:

Voor langere afwezigheden kan je werkgever kiezen voor een (van de) waarborg(en) arbeidsongeschiktheid om je loon, je pensioenrechten en je overlijdensdekking te beschermen.

Toch verlies je niet altijd je pensioenrechten als je werkgever hier niet voor kiest. In sommige gevallen wordt deze periode gelijkgesteld.

Een hospitalisatieverzekering via je werkgever kan je bovendien tegemoetkomen in de medische kosten bij een ziekenhuisopname. 

Kiest je werkgever voor een rente bij arbeidsongeschiktheid, dan blijft je inkomen gewaarborgd als je tegenslag hebt.

Zo krijg je bij een langdurige ziekte, een privé- of werkongeval een aanvulling op jouw maandelijkse ziekenfondsuitkering. 

Hoeveel de tussenkomst bedraagt, wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals de graad van economische arbeidsongeschiktheid. 

Rente bij arbeidsongeschiktheid
Waarborg premievrijstelling

Bij korte afwezigheden blijven je aanvullend pensioen en overlijdensdekking meestal wel doorlopen.

Bij langere afwezigheden kan een waarborg premievrijstelling ervoor zorgen dat 

… je aanvullend pensioen blijft opbouwen, 

… je nabestaanden het recht op een overlijdensdekking behouden. 

Een hospitalisatieverzekering via je werkgever dekt je ziekenhuiskosten én kosten voor ambulante zorgen. Je geniet bovendien van een derdebetalersregeling.

Welke medische aandoeningen, oorzaken en situaties er precies verzekerd zijn in jouw geval, raadpleeg je in de voorwaarden van je collectieve verzekeringsovereenkomst. Die vraag je op bij de personeelsdienst.

Collectieve verzekeringsovereenkomst
Ziekteverlof aangeven
Om zo snel mogelijk van je gewaarborgd inkomen te kunnen genieten, breng je je werkgever meteen op de hoogte van je arbeidsongeschiktheid, want die start je aangifte op.